23 Mart 2020 Pazartesi

Sabun virüsleri nasıl yok eder ?


Sabun, virüse sudaki yağla aynı şekilde ilgilenir. “Neredeyse bir levye gibi; her şeyi ayırmaya başlar ”

Sabun molekülünün bir tarafı (yağa çeken ve su tarafından itilen) virüsün yağ ve protein kabuğuna girer. Neyse ki, virüsü bir arada tutan kimyasal bağlar çok güçlü değildir, bu nedenle bu saldırı virüsün ceketini kırmak için yeterlidir. “Virüsü ayırıyorsunuz, suda çözünür hale getiriyorsunuz ve parçalanıyor” diyor.

Sonra zararsız virüs parçaları boşa gider. Sabun her virüsü yok etmese bile, yine de sabun ve su ile yapışmış olabilecekleri yağ veya kir ile beraber ellerinizden su ile beraber akacaktır.. Sabun ayrıca koronavirüsten biraz daha sert ve parçalanması daha zor olan bakterileri ve diğer virüsleri de temizleyecektir.

İşin püf noktası, bunların gerçekleşmesi biraz zaman alıyor ve bu yüzden ellerinizi yıkamak için en az 20 saniye ellerinizi sabunlamanız gerekiyor.

Cildiniz kıvrımlıdır ve sabunun tüm küçük kıvrımlara nüfuz etmesi ve içinde gizlenen virüsleri yok etmesi zaman alır. Daha sonra sabunun kimyasal işini yapmak için birkaç dakikaya ihtiyacı vardır. “Tüm sabunların virüs parçacığıyla ileri geri etkileşime girmesi için biraz zamana ihtiyacın var” Yirmi saniye işini yapması için zaman verin ve daha kısa olmamasına dikkat edin.

El dezenfektanının ana maddesi olan alkol de virüsleri yok edebilir. Dezenfektanlar “aslında benzer şekilde çalışırlar, alkol molekülleri biraz çift uçludur”  Mesele şu ki, aynı etkiyi elde etmek için çok yüksek bir alkol konsantrasyonuna ihtiyacınız var. (Dörtlü amonyum bileşikleri olarak adlandırılan kimyasallar - Lysol'ün ana maddesi - virüsleri de öldürür, ancak cilt üzerinde biraz daha sert olabilir.)

CDC  (Centers for Disease Control and Prevention-Amerikanın hastalık önleme merkezi ) yüzde 60 alkol içeren bir dezenfektan önerir, bu nedenle piyasada bu standardı karşılamayan (veya hiç alkol içermeyen) dezenfektanlara veya bezlere dikkat edin. El dezenfektanı faydalıdır, ancak ideal olmayan durumlarda başarısız olabilir. Dezenfektanı kullandığınızda elleriniz ıslak veya terli ise, onu seyreltebilir ve etkinliğini azaltabilir. Ayrıca, dezenfektan, virüslerin de yapışabileceği yapışkan yağı ellerinizi temizlemez.

“Sabun gerçekten kolay kolay başarısız olmaz,” diyor Thordarson. Sabun formülasyonunun da önemi yok. Gıda ve İlaç İdaresi'nin yararlılığına ilişkin kanıt eksikliği nedeniyle tamamen atlamayı önerdiği “antibakteriyel sabuna” ihtiyacınız yoktur. Ayrıca, bulaşık makinenize veya çamaşır makinenize koyduğunuz gibi süper sert bir deterjana ihtiyacınız yoktur. Basit sabun iyi çalışır. “Biraz zaman verdiğiniz sürece işini yapacaktır.”




Tüm bunlar beni ellerimi  daha fazla yıkamak için heyecanlandırıyor. Sabun ve suyla yıkarken ve 20'ye kadar saydığımda, cildimin ufacık kıvrımlarında nano ölçekte bir savaş olduğunu hayal ediyorum. Sabun şarj oluyor, virüslere (kir ve diğer greslere) yapışıyor ve onları vahşi, kahramanca bir şekilde parçalıyor. Neredeyse Avengers gibi, ama daha iyi. Çünkü gerçek. Ve bu salgının yayılmasını durdurmaya yardımcı olabilir.

Kaynak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kadın Patron Olduğunda

Efsanevi mucit, “ kadınlar tarafından yeni çalışma alanlarının edinilmesi ” ve “ kademeli olarak liderlik gaspı ” nı öngörüyor. Mühendis, fi...