10 Aralık 2020 Perşembe

Kadın Patron Olduğunda


Efsanevi mucit, “kadınlar tarafından yeni çalışma alanlarının edinilmesi” ve “kademeli olarak liderlik gaspı” nı öngörüyor.


Mühendis, fizikçi ve fütürist Nikola Tesla (10 Temmuz 1856 - 7 Ocak 1943) bilimin en radikal kuralları çiğneyenler arasındadır ve birçok kişi tarafından insanlık tarihinin en büyük mucidi olarak kabul edilir. Çığır açan çalışması, kablosuz iletişimin yolunu açtı ve bugün kullandığımız her elektrikli cihaza damgasını vurdu. Tesla olmasaydı, bu kelimeleri bu klavyeye yazmazdım ve bu ekranda onları okumazdınız. Ancak tüm gerçek dahiler gibi, Tesla da sadece icatlarının pratik uygulamalarını değil, aynı zamanda herhangi bir başarılı teknolojinin ortaya çıkardığı derin kültürel değişimleri de tasavvur etti.


Tesla'nın tahminlerinin en şaşırtıcı, en belirsiz ve yine de en keskin olanlarından biri, toplumun değişen toplumsal cinsiyet rollerinin geleceğine bakıyor ve kablosuz teknolojinin ortaya çıkışının kadınları nasıl güçlendireceğini düşünerek, ataerkillik tarafından yüzyıllardır bastırılan entelektüel potansiyelimizi geliştirmemiz için bizi özgürleştiriyor. .


Ocak 1926'da John B. Kennedy adlı bir muhabir Tesla ile bu fikirler hakkında röportaj yaptı. Parça, Colliers dergisinde "When Woman Is Boss" başlığı altında yayınlandı ve Margaret Cheney'in mükemmel Tesla: Man Out of Time  adlı kitabında tartışılıyor.





Tesla, kablosuz teknolojinin gelecekteki kullanımları üzerine düşündükten ve pratik olarak iPhone'u tahmin ettikten sonra, teknolojinin yarının dünyası üzerindeki en önemli etkilerinden biri olarak kadınların güçlendirilmesine işaret ediyor:


Herhangi bir eğitimli gözlemci ve hatta sosyolojik olarak eğitimsiz olanlar için, yüzyıllar boyunca dünyada cinsiyet ayrımcılığına karşı yeni bir tutumun geldiği ve Dünya Savaşı'nın hemen öncesinde ve sonrasında ani bir uyarı aldığı açıktır.


İnsan dişisinin cinsiyet eşitliğine yönelik bu mücadelesi, dişi üstün olan yeni bir cinsiyet düzeninde sona erecektir. Sadece yüzeysel fenomenlerde cinsiyetinin ilerlemesini öngören modern kadın, ırkın göğsünde daha derin ve daha güçlü bir şeyin mayalanmasının yüzeysel bir belirtisidir.


Kadınların önce eşitliklerini sonra da üstünlüklerini iddia etmeleri erkeklerin sığ fiziksel taklidinde değil, kadınların zekasının uyanışında olacaktır.


Tesla, kablosuz teknolojinin mümkün kılacağı ara bağlantı ve eğitimsel güçlendirme ile yeni ortaya çıkan, daha önce bastırılmış potansiyelin kaçınılmaz sonucu olarak "kadınlar tarafından yeni çalışma alanlarının edinilmesini" ve "kademeli olarak liderlik gaspını" tahmin etmeye devam ediyor:


Sayısız nesiller boyunca, en başından beri, kadınların sosyal itaatleri doğal olarak kısmi bir körelme ya da en azından şu anda kadın cinsiyetinin erkeklerden daha az olmayan bir şekilde bahşedilmiş olduğunu bildiğimiz zihinsel niteliklerin kalıtsal olarak askıya alınmasına neden oldu. Ancak kadın zihni, erkeklerin tüm zihinsel kazanımları ve başarıları için bir kapasite göstermiştir ve nesiller ilerledikçe bu kapasite genişleyecektir; ortalama bir kadın, ortalama bir erkek kadar iyi eğitilecek ve daha sonra daha iyi eğitilecek, çünkü beyninin uykuda olan yetenekleri, yüzyıllar boyu süren dinlenme nedeniyle çok daha yoğun ve güçlü olacak bir faaliyete teşvik edilecek. Kadınlar ilerledikçe emsali görmezden gelecek ve medeniyeti korkutacak.


Sadece on yıl sonra, kendisi de wifi için yolu açan parlak bir mucit olan Hedy Lamarr, STEM alanlarına giren ve gelecek nesiller içinde liderlik pozisyonlarını alacak olan artan sayıda kadın gibi Tesla'yı haklı çıkaracaktı. Tam yirmi yıl sonra, Einstein, bir bilim insanı olmak isteyen küçük bir kıza yüreklendirici tavsiye mektubunda Tesla'nın ileri görüşlülüğünü tekrarlayacaktı.


Tesla: Man Out of Time, bütünüyle büyüleyici bir okuma. Bunu tarihin en büyük yaratıcı anarşistlerinin öyküsüyle tamamlayın - elbette, başrolünü Tesla'nın oynadığı bir öykü.


Makalenin orjinali ;  https://www.brainpickings.org/2015/07/10/nikola-tesla-when-woman-is-boss/

https://www.amazon.com/Tesla-Man-Time-Margaret-Cheney/dp/0743215362?tag=braipick=20

1 yorum:

Kadın Patron Olduğunda

Efsanevi mucit, “ kadınlar tarafından yeni çalışma alanlarının edinilmesi ” ve “ kademeli olarak liderlik gaspı ” nı öngörüyor. Mühendis, fi...