28 Mart 2020 Cumartesi

Erkeklerin koronavirüsten ölme olasılığı daha yüksektir - ama neden?


Covid-19'un yaşa ve altta yatan sağlık koşullarına göre ayrım yaptığına dair yayınlar yapıldı..

Ancak, cinsiyete göre de ayrımcılık yaptığını görüyoruz, erkeklerin pozitif çıkma olasılığı daha yüksek ve hastalıktan ölme olasılığı daha da artmaktadır.

Bu eğilim ilk olarak,  kadınlarda% 1.7'ye kıyasla erkeklerde% 2.8'lik bir ölüm oranı bulduğu Çin'de yapılan analizlerde görülmüştür.

O zamandan beri, örüntü Fransa, Almanya, İran, İtalya, Güney Kore ve İspanya'da benzer şekilde görüldü.

İtalya'da erkekler ölümlerin% 71'ini oluşturuyor ve İspanya'da Perşembe günü yayınlanan veriler, kadınların öldüğünden iki kat daha fazla erkek olduğunu gösteriyor.

Peki erkekler neden daha savunmasız?

UCL Toplumsal Cinsiyet ve Küresel Sağlık Merkezi direktörü Prof Sarah Hawkes, “Dürüst cevap  vereyim hiçbirimiz farkın ne olduğunu bilmiyoruz” dedi.

Erken yaşta  sigara başlamak muhtemel bir açıklama olarak öne çıkıyor. Çin'de, erkeklerin yaklaşık% 50'si, ancak kadınların sadece% 2'si sigara içmektedir ve bu nedenle akciğer sağlığındaki temel farklılıkların, daha kötü semptom ve sonuçlara sahip erkeklere katkıda bulunduğu varsayılmıştır.



Sigara içme hipotezi, geçtiğimiz ay yayınlanan bir makaleyle desteklendi, sigara içenlerin daha az şiddetli semptomları olanların yaklaşık% 12'sini oluşturduğunu, ancak yoğun bakımda bulunan veya ölenlerin% 26'sını oluşturduğunu buldu.

Sigara içmek de ilk etapta enfekte olmanın bir yolu olabilir: sigara içenler dudaklarına daha fazla dokunur ve kontamine sigaraları paylaşabilir.

Cinsiyetler arasında farklılık gösteren davranışsal faktörlerin de rolü olabilir. Bazı çalışmalar, erkeklerin ellerini yıkama olasılığının daha az olduğunu, sabun kullanma olasılığının düşük olduğunu, tıbbi bakım alma olasılığının daha düşük olduğunu ve halk sağlığı tavsiyelerini görmezden gelme olasılığının daha yüksek olduğunu göstermiştir. Bunlar kapsamlı genellemelerdir, ancak bir popülasyonda erkekleri daha büyük riske sokabilir.

Bununla birlikte, uzmanlar arasında daha temel biyolojik faktörlerin de rol oynadığına dair artan bir inanç vardır. İtalya'da, erkeklerin yaklaşık% 28'i ve kadınların% 19'u sigara içen erkek sigara içenlerin oranının daha yüksek olmasına rağmen, farklar Çin'deki kadar uç noktalarda değildir. Ancak erkekler Covid-19 istatistiklerinde aşırı temsil edilmeye devam ediyor.

“Erkeklerde artan ölüm oranına ilişkin artan gözlem Çin, İtalya, İspanya genelinde geçerli. Bunu çok çeşitli ülkelerde ve kültürlerde görüyoruz ”diyor Johns Hopkins Bloomberg Halk Sağlığı Okulu profesörü Sabra Klein.

“Bunu gördüğümde, buna katkıda bulunan evrensel bir şey olması gerektiğini düşündürüyor. Sigara içmenin öncü faktör olduğunu düşünmüyorum. ”


 Klein da dahil olmak üzere önceki araştırmalar, erkeklerin hepatit C ve HIV de dahil olmak üzere bir dizi enfeksiyona karşı daha düşük doğal antiviral bağışıklık tepkilerine sahip olduğunu ortaya koymuştur. Farelerde yapılan çalışmalar, bunun Coronavirüsler için de geçerli olabileceğini düşündürmektedir, ancak Covid-19 spesifik olarak çalışılmamıştır.


“Başlangıçta virüsü gördüğünde bağışıklık sistemleri uygun bir tepki başlatamayabilir,” dedi Klein.

Hormonlar da rol oynayabilir - östrojenin bağışıklık hücrelerinin antiviral yanıtlarını arttırdığı gösterilmiştir. Ve bağışıklık sistemini düzenleyen birçok gen X kromozomunda kodlanır (erkeklerin bir tane ve kadınların iki tane vardır) ve bu nedenle bağışıklık tepkisine dahil olan bazı genlerin kadınlarda erkeklerden daha aktif olması mümkündür.

Covid-19'a karşı immün yanıttaki cinsiyet farklılıkları, şu anda dünya çapında devam etmekte olan antikor araştırmalarında ortaya çıkacaktır. Klein, bu konuda, enfeksiyon sırasında hastalardan kan örneklerini izleyen Çinli ekiplerin makalelerini daha önce gözden geçirdiğini söyledi. “Bu konuda yakında daha fazlasını bekleyebiliriz,” dedi.

Sonuçta Hawkes, biyoloji, yaşam tarzı ve davranışların büyük olasılıkla rol oynayacağını söyledi.

Ancak, sadece cinsiyete göre ayrıştırılmış veriler daha yaygın olarak mevcut olduğunda, tam dengeyi ortadan kaldırmak mümkün olacaktır.

Hawkes ve CNN'in Global Health 50/50 tarafından derlenen rakamlara göre, şimdiye kadar 20 ülkeden sadece altısının vaka sayıları ve ölümler için böyle bir döküm yayınladığını verilerin gizlenmesinin hayal kırıklığına uğrattıyor.

“Henüz İngiltere ve ABD istatistikleri  ortada yok,” dedi Hawkes. “Bu verilere sahip olmalılar, sadece bu şekilde sunmuyorlar.”


Kaynak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kadın Patron Olduğunda

Efsanevi mucit, “ kadınlar tarafından yeni çalışma alanlarının edinilmesi ” ve “ kademeli olarak liderlik gaspı ” nı öngörüyor. Mühendis, fi...